duurzame tuinen
Heb je een mooie tuin, maar vraag je je af of je meer zou kunnen doen voor bijvoorbeeld bijen en insecten? Of wil je weten of jouw tuin duurzaam genoeg is ingericht? Heb je het idee dat je er misschien meer uit zou kunnen halen? Voor jezelf en het milieu? Dan is het een goed idee om eens te kijken naar een duurzaam tuinontwerp van onze duurzame tuinen.
Duurzame tuin in iedere vormgeving
Een duurzaam ingerichte tuin draagt bij aan de biodiversiteit en levert een positieve bijdrage aan het milieu. Een duurzame tuin hoeft niet per sé ook een natuurlijke tuin te zijn, met natuurlijke lijnen, maar is dat vaak wel. Je kunt een duurzame tuin op allerlei manieren en in allerlei stijlen inrichten. Zolang je maar de 3 belangrijkste pijlers in de gaten houdt: Biodiversiteit, Milieu en Duurzaamheid.
Bij het ontwerpen of aanpassen van een tuin naar een duurzame tuin houden we in het ontwerp rekening met jouw gebruikswensen. Ook kijken we naar de aanwezige planten en biodiversiteit en proberen we daar zoveel mogelijk op voort te borduren. Het is immers belangrijk om de bestaande natuur zo min mogelijk te verstoren.

Het nadeel van te eenzijdige beplanting
Het is lang populair geweest (vaak vanwege het onderhoud) om grote tuinen te omheinen of omringen met slechts één soort borderplant. Hiermee creeer je een zogenaamde monocultuur. Ook op kleine schaal in particuliere tuinen kan dit schade aanrichten aan de biodiversiteit. Planten zijn gevoeliger voor ziekten en de bodem en insectenpopulatie verarmt. Kortom je hebt gewoon minder verschillende soorten beestjes in je tuin en uiteindelijk zul je meer tijd kwijt zijn aan het mooi houden van je border dan je eigenlijk van plan was.
Inheemse planten en bloemenweide
In een duurzame tuinen mixen we bestaande beplanting met inheemse soorten. Deze soorten hebben veel minder onderhoud nodig en dragen door hun aantrekkingskracht op insecten bij aan de biodiversiteit. Ook vervangen we te eenzijdige beplanting met meer variatie waardoor er meer verschillende soorten insecten en vogels worden aangetrokken. Daarnaast kun je ook in een strakke tuin plekjes creeeren voor insecten en vogels door op geschikte plekken een insectenhotel of nestkast te plaatsen.
Heb je een groot gazon? Denk dan ook eens aan een bloemenweide. Dit scheelt heel wat maaiwerk en de bijen zullen je dankbaar zijn! Daarbij staat een bloemenweide nooit rommelig, want je bepaalt zelf de grens. Het zorgt de hele zomer voor een bak vol kleur en leven in je tuin en is daarbij echt onderhoudsarm.
Materialengebruik in duurzame tuinen
Door rekening te houden met het materiaalgebruik kun je een bijdrage leveren aan het milieu. Het materiaal van je tuinset, plantenbakken, vlonders en paadjes moet bijvoorbeeld van duurzame oorsprong zijn. Daarnaast heeft een ecologische tuin vaak ook een wateropvangpunt. Dit kan in kleine tuinen al heel eenvoudig met een regenton, maar ook het aanleggen van een wadi is een mooie aanvulling voor je tuin. Het regenwater niet meer afvoeren naar het riool, maar juist naar je tuin laten lopen is al een hele mooie eerste stap voor je tuin en het grondwater.
Onderhoud in je duurzame tuin
Een duurzaam ingerichte tuin vergt minder onderhoud dan een traditionele tuin. In welke vorm dan ook, natuurlijk of strak, zul je merken dat de combinatie van de juiste beplanting en een goede inrichting ervoor zorgt dat je minder hoeft te bewateren, snoeien en minder hoeft te wieden. Daarbij heb je in de herfst minder werk omdat je de insecten en je planten lekker laat overwinteren onder een laagje blaadjes en de uitgebloeide planten, die daarbij ook voor een mooi winterbeeld kunnen zorgen. De bladblazer kan dus op marktplaats.
Zet de eerste stap naar een duurzame tuin
Zet vandaag nog de eerste stap naar meer biodiversiteit en maak een vrijblijvende afspraak!
Samen bespreken we je wensen en kijken we wat er allemaal mogelijk is.